«Lille Alaska» på Norges tak

Sohlbergplassen. Moderne arkitektur langs Nasjonal Turisveg Rondane.

Sohlbergplassen. Moderne arkitektur langs Nasjonal Turisveg Rondane.

Hundekjørings-skribent «Anki» døpte Folldal for «lille Alaska» da hun rapporterte fra Femundløpet for noen år siden. Påfunnet var såpass treffende at det har blitt et begrep. Og vi som holder til i den litt bortgjemte fjelldalen er selvfølgelig litt stolte over å bli sammenlignet med den enorme villmarksstaten lengst nord på det amerikanske kontinentet.

Tre fjerdedeler av Folldal er vernet, enten som nasjonalpark, naturreservat eller landskapsvernområde. Kommunen ligger faktisk omkranset av fire nasjonalparker, og de enorme fjellområdene på alle kanter har alltid vært viktig for de fastboende på ulike måter.

Kommunen har i underkant av 1.700 innbyggere. Fra 1750 og fram til 1993 var Folldal ei gruvebygd der opp mot 500 mennesker hadde sitt daglige levebrød med å hente malm ut av fjellet. I dag består næringslivet av landbruk, industrivirksomhet og ulike servicenæringer.

Folldal ligger 4,5 timers biltur nord for Oslo, og 3 timer sør for Trondheim. Skidestinasjonene Oppdal og Kvitfjell ligger bare en time unna.

Men i turistsammenheng er det «ro og fred» som har vært bygdas store fortrinn. Her er det rikelig med tumleplass i ekte og uberørt fjellnatur uten moderne masseturisme. Rondane og Dovrefjell ligger bare en svipptur unna med nærmere 20 fjelltopper over 2.000 meter, og fra bygdas sentrum er det panoramautsikt mot den mest alpine tinderekka på Østlandet.

I løpet av de siste årene har Folldal fått ry på seg som et av de beste områdene for hundekjøring i Norge og Europa. Det bor flere titalls hundekjørere og mer enn 300 trekkhunder i området. Femundløpet passerer gjennom Folldal den første helga i februar hvert år, og lokalbefolkningen har stor vist stor forståelse for at hundekjøring faktisk er en «vekstnæring» i bygda.

Folldal er også ei hestebygd, med nærmere 200 hester og flere kommersielle ridesentere som tilbyr ridekurs og rideturer i fjellet.

Og selvfølgelig er Folldal et eldorado for nesten alle andre typer aktivt friluftsliv. Villreinjakta er noe for seg sjøl når den starter 20. august. Her jaktes det på det forskerne beskriver som den genetisk opprinnelige europeiske villreinen. Elgjakta er kanskje like viktig som matauk for lokalbefolkningen, og i tillegg er det gode muligheter for småviltjakt i li og fjell. Sommerstid foregår det sportsfiske etter ørret, røye og harr i et stort antall elver og vann i hele området.

Folldal er virkelig et eldorado for alle som har et sterkt forhold til villmark og natur! Det er få steder i Norge som er mer egnet til å bli kalt for «Lille Alaska» enn Folldal.

Ridetur med utsikt mot Rondane. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Ridetur med utsikt mot Rondane. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Dette unike bygget ble tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, med panoramautsikt mot fjellet av samme navn.

Dette unike bygget ble tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, med panoramautsikt mot fjellet av samme navn.

Folldal gruver. Her kan du reise med minitog dypt inn i de gamle gruvegangene. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Folldal gruver. Her kan du reise med minitog dypt inn i de gamle gruvegangene. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Sjekkpunkt Grimsbu. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Sjekkpunkt Grimsbu. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Utsikt mot Dovrefjell med Svånåtindane og Snøhetta. Folldal i forgrunnen. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Utsikt mot Dovrefjell med Svånåtindane og Snøhetta. Folldal i forgrunnen. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Utsikt mot Snøhetta. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Utsikt mot Snøhetta. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Panoramautsikt mot Rondane fra Folldal. (Foto: Kjetil Svanemyr)

Panoramautsikt mot Rondane fra Folldal. (Foto: Kjetil Svanemyr)